Ingrijirea tenului, primul si cel mai important pas in realizarea unui machiaj reusit

Identifica-ti tipul tenului! De aici  porneste totul. Pentru  a putea intretine si  repara este foarte necesar sa cunosti toate amanuntele despre baza pe care trebuie sa lucrezi. In cazul de fata, aceasta baza este tenul tau. Acest lucru iti permite sa il ingrijesti corect. De asemenea, alegerea gamei de cosmetice este la randul ei influentata de tipul de ten.
Desi nici un ten nu seamana cu celalalt, majoritatea au caracteristici care le permite gruparea in unul din urmatoarele tipuri:
- tenul uscat 
- piele normala,
- ten mixt
- ten gras.

Pentru a determina tipul de ten, se recomanda curatarea tenului cu un demachiant usor. Apoi, dupa 30 de minute, se aplica pe frunte, nas, obraji si barbie o foita curata. Daca pe foita nu apar urme de grasime, atunci tenul este uscat.
Tenul uscat este rugos si predispus la aparitia de linii fine si riduri premature.
Daca tenul este gras pe anumite portiuni si uscat in altele, atunci ai un ten mixt.
Tenul normal este de obicei neted si nu este predispus acneei  Tenul gras este uleios la atingere si luceste.
Tenul gras este predispus la aparitia punctelor negre si a pustulelor.
Tenul sensibil necesita o atentie mai speciala, intrucat poate fi sensibil la anumite ingrediente existente in majoritatea cosmeticelor. Persoanele cu ten sensibil ar trebui intotdeauna sa foloseasca produse de ingrijire hipoalergenice, pentru a proteja tenul de reactiile alergice
Un program de ingrijire regulata a tenului, adaptat nevoilor particulare ale tipului de ten, asigura un ten stralucitor si fara probleme.

Tenul uscat

Tenul uscat necesita ingrijire suplimentara, intrucat este predispus la aparitia ridurilor si liniilor fine. Acest lucru este valabil mai ales in lunile de iarna cand devine mai uscat, poate exista senzatie de tensiune sau se poate exfolia.
Exista cateva masuri care amelioreaza senzatia de uscaciune, mentin tenul suplu si, in acelasi timp, lupta impotriva imbatranirii premature.

1.Intotdeauna sa va curatati tenul cu un produs de curatare bland, fara sapun. Sa nu folositi niciodata sapun intrucat acestea indeparteaza secretia naturala de sebum.

2.Folositi intotdeauna o crema hidratanta pe parcursul zilei. Aplicati crema la nivelul fetei prin miscari usoare, circulare. A nu se agresa sau trage de tegumente.

3.Puteti sa folositi o crema de noapte inainte de culcare. Este recomandat sa folositi creme pe baza de alfa-hidroxi acizi (sau AHA, intrucat sunt cele mai cunoscute). AHA sunt derivati din lapte, fructe si trestie de zahar. Acesti acizi exfoliaza usor straturile superficiale, uscate ale tegumentului si in acelasi timp hidrateaza noile straturi descoperite. Ele au efecte benefice asupra tenului mat, uscat si exfoliat, conferind tenului un aspect stralucitor.
4.Atat AHA cat si vitamina C ajuta in reducerea liniilor fine si a altor semne de imbatranire. Astfel, poti obtine un rezultat rapid prin folosirea pe parcursul zilei a unei creme hidratante sau ce contine vitamina C si a unei creme pe baza de AHA pe perioada noptii. Majoritatea marcilor cunoscute au creme hidratante si care contin produsii amintiti mai sus.

5.Daca ai tenul uscat care are tendinta de a se exfolia, este rosu si prezinta niste placi pruriginoase care formeaza cruste, se recomanda consult medical pentru a exclude eczema Eczema, denumita si dermatita atopica, este considerata o afectiune ereditara care apare pe tot parcursul anului. Alte cauze de eczema pot fi materialele ca lana, unele produse de ingrijire a tenului sau detergentii. Medicul ar putea prescrie o crema pentru ameliorarea rosetii si iritatiei. Folosirea materialelor neiritante de tipul bumbacului ajuta in evitarea eruptiilor.

6.Multe persoane sufera din cauza pielii uscate in timpul anotimpului rece. Daca vremea in lunile de iarna este mai uscata si are tendinta de a-ti deshidrata tegumentul, se recomanda folosirea unei creme hidratante, ce mentine tenul suplu si hidratat.

Remedii de ingrijire la domiciliu a tenului uscat

1.Amestecati 1 masura de apa de trandafir cu 1 masura de miere si aplicati usor pe fata. Se va lasa sa actioneze aproximativ 15-20 de minute, dupa care se va spala cu apa calduta. Mierea hidrateaza si catifeleaza tenul uscat si este suficient de blanda pentru a se folosi zilnic.

2.Masajul regulat al fetei cu ulei de migdale si de masline ajuta de minune tenul uscat.

3.Luati un sfert dintr-o para. Indepartati coaja si o razuiti. Raciti-o intr-un frigider. Aplicati-o pe piele si lasati sa actioneze timp de 15 minute. Spalati apoi cu apa rece. Perele ajuta la catifelarea tenului uscat si ii confera un aspect stralucitor.

4.Luati o masura de crema. Amestecati-o pana devine o pasta neteda. Aplicati-o pe fata si gat inainte de baie. Cremele ajuta la indepartarea bronzului si confera pielii un aspect suplu si matasos.

Tenul normal

Tenul normal nu ridica de obicei probleme si necesita ingrijire minima pentru a-l mentine sanatos si stralucitor. De asemenea, tenul normal tolereaza cele mai populare lotiuni si creme. Un program regulat de ingrijire a tenului, combinat cu o dieta echilibrata, sanatoasa ajuta in mentinerea supletii si tineretii tenului. Ingrijirea regulata a tenului normal include cativa pasi simpli.

1.Curatarea, tonifierea si hidratarea zilnica mentine tenul normal in forma pentru o perioada indelungata. Se recomanda folosirea produselor naturale.

2.Este usor sa nu ai probleme cu tenul. Dar daca il neglijati, va incepe sa formeze linii fine si riduri.  Deci intotdeauna amintiti-va sa va hidratati si sa hraniti adecvat tenul.

3.Cremele si lotiunile care contin vitamina A, C si E ajuta la ameliorarea texturii tenului, facandu-l mai catifelat si mai fin. In plus, aceste vitamine contracareaza efectele radicalilor liberi.

4.Chiar daca tenul este normal, tot este nevoie de ingrijire regulata. Tenul, ca oricare alt tip de ten, este in permanenta agresionat de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule formate la nivel cutanat, odata cu expunerea la mediul inconjurator, poluare sau radiatiile solare.
Ingrijirea la domiciliu a tenului normal
Pasati un sfert de banana. Aplicati-o pe fata, avand grija sa evitati regiunea suborbitala. Lasati sa actioneze timp de 10 minute, apoi indepartati-o cu apa rece. Banana este un remediu excelent pentru indepartarea celulelor moarte, care confera un aspect de ten „fara viata”. Folosirea regulata a bananei asigura tenului un aspect proaspat, sanatos si stralucitor.

Tenul mixt

Tenul care este gras in anumite regiuni, si uscat sau normal in altele este considerat un ten mixt. Tenul gras este concentrat pe zona T, situata la nivelul fruntii,  pe varful nasului si la nivelul barbiei. De fiecare data cand iti speli fata, pe anumite zone ale tenului ar putea aparea senzatie de tensiune; si aceste parti au aspect mat, sunt aspre si uscate, in timp ce zona T are aspect stralucitor, este uleios la atingere si predispus la aparitia pustulelor si a punctelor negre.
Tenul mixt necesita atentie speciala deoarece zonele uscate necesita ingrijire, in timp ce zonele grase necesita curatare pentru evitarea aparitiei eruptiei de tip acnee.
Urmati acesti pasi simpli in fiecare zi si observati efectele pe care le au asupra tenului dumneavoastra.

1.Curatati intreaga fata de doua ori pe zi. Intotdeauna folositi un demachiat bland pentru indepartarea impuritatilor, prafului si machiajului de pe fata.

2.Zonele uscate ale fetei necesita hidratare pentru prevenirea formarii ridurilor premature. Folositi o crema hidratanta pe partile uscate ale tenului, si daca este posibil, folositi o crema hidratanta fara ulei pe zona T.

3.Daca folositi machiaj, incercati sa utilizati pe zona T produse fara grasime, absorbante, antistralucire. Aceste produse sunt disponibile pe piata si ajuta la eliminarea excesului de sebum si in controlul stalucirii in exces.

4.Daca ai ten mixt, pielea va beneficia de la cremele pe baza de hidrozi-acizi si vitamina C. Produsele care contin alfa-hidroxi acizi tind sa normalizeze tegumentul.

Ingrijirea la domiciliu a tenului mixt

1.Intotdeauna pastrati la frigider o sticluta cu apa de trandafiri. Imbibati o bucata de vata cu apa de trandafiri rece si tamponati fata. Savurati senzatia de prospetime care apare.

2.Luati 3-4 masuri de pulpa de papaya fara seminte, bine coapta. Pasati-o bine si raciti-o in frigider. Aplicati-o pe fata timp de 10-15 minute, apoi indepartati-o cu apa rece. Papaya ajuta la normalizarea tenului mixt si gras, conferind o stralucire sanatoasa a tenului.


Tenul gras

Tegumentul care este lucios, gras la atingere si predispus la aparitia punctelor negre si a pustulelor este cunoscut ca ten gras.
Este foarte important sa mentineti acest tip de ten curat si sa controlati excesul secretiei de sebum.
Tenul gras prezinta avantajul ca imbatraneste mult mai lent, comparativ cu alte tipuri de ten, deoarece secretia naturala de sebum preotejeaza tenul impotriva aparitiei liniilor fine si a ridurilor. Un program simplu, dar regulat de ingrijire a tenului asociat unei diete echilibrate, sanatoasa ajta tenul gras si scade riscul aparitiei eruptiei de tip acnee.

1.Este important sa curatam tenul de doua ori pe zi, dimineata si seara. Intotdeauna folositi un demachiant bland. Astfel se previne astuparea porilor si aparitia pustulelor.

2.Demachierea este bine sa fie urmata de aplicarea unei lotiuni tonice (astringente) deoarece aceasta va indeparta excesul de sebum. Este recomandata evitarea folosirii astringentelor pe baza de alcool. In schimb, se recomanda folosirea unor produse naturale. Produsele pe baza de alcool indeparteaza prea mult sebum de la nivelul fetei.

3.Daca apare eruptie cutanata, este contraindicata atingerea sau stoarcerea pustulelor. Pustulele, daca sunt stoarse, pot lasa cicatrici permanente. Exista o gama larga de produse impotriva acneei disponibile pe piata. Se recomanda consultul unui medic dermatolog pentru a va recomanda pe cea adecvata.

4.Daca este posibil, efectuati o curatare profesionista a tenului odata pe luna.

5.Beti ce putin 8-10 pahare de apa in fiecare zi. Lichidele ajuta la indepartarea toxinelor din organism.

6.Evitati consumul de ciocolata si de prajeala.
7.Asigurati-va ca aveti zilnic o dieta echilibrata care include fructe si lgume verzi.

Ingrijirea la domiciliu a tenului gras

1.Tineti la frigider o sticla cu apa rece si stropiti fata de 3-4 ori pe zi. Apa rece nu numai ca iti va da senzatie de prospetime, dar va intari porii.

2.Frunzele de neem sunt un excelent remediu pentru pustule. Striviti frunzele de neem spalate pentru a forma o pasta si aplicati-o pe zonele afectate. Lasati-le sa actioneze cel putin o ora. Frunzele de neem ajuta la uscarea mai rapida a pustulelor.

3.Pentru semnele si petele formate de la pustule se poate folosi lotiune cu calamina. Se recomanda tamponarea petelor cu calamina inainte de culcare si acestea se vor diminua treptat.

4.Un remediu eficient pentru tenul gras este castravetele racit. Razuiti fin un castravete sau tocati-l intr-un blender pana se formeaza o pasta. Raciti-l la frigider. Aplicati-l pe fata si mentineti-l timp de 15 minute. Indepartati-l cu apa rece. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, repetati procedura de doua ori pe saptamana, pe un ten curatat in prealabil.

Un comentariu:

Alexandra spunea...

Olivia,
blogul tau arata foarte bine, felicitari!
Am citit articolele tale de pana acum iar acesta mi se pare foarte util, le astept cu interes si pe urmatoarele!
Cat despre machiaje, nu pot sa spun decat wow!! Asa e, nu-ti dai seama de diferenta decat prin poze comparative. Daca nu vedeam pozele de before nici nu imi imaginam cat de mare poate fi diferenta!!! Si totusi rezultatele par asa de naturale....